ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Αλληλεγγύη αλά κάρτ

Σχεδόν 70 χρόνια έχουν περάσει από την αρχή της δημιουργίας της Ε.Ε και όπως τότε, έτσι και σήμερα, κύριο χαρακτηριστικό είναι η αλληλεγγύη των λαών της. 

Πάνω σε αυτό θα εστιάσει το άρθρο, αποδεικνύοντας πως η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ η Ευρώπη των Λαών, η Ευρώπη της Αλληλεγγύης που μας έλεγε ο κ. Καραμανλής.

Στην συνέντευξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε γνωστή εφημερίδα, όταν ερωτήθηκε, «γιατί η Γερμανία δεν δείχνει αλληλεγγύη στην ενεργειακή κρίση;» απάντησε τα εξής: 

Αντιθέτως! Η Γερμανία δείχνει μεγάλη αλληλεγγύη και αυτό ακριβώς έδειξε η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Η Ευρώπη στο σύνολό της υποφέρει από την έλλειψη και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, και είμαι πεπεισμένος: η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε λύσεις, που να είναι λειτουργικές και να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Θέλουμε να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στην αγορά, οι οποίες διαμορφώνονται συχνά μόνο για λίγες ώρες. Θα επιτρέψουμε στους προμηθευτές φυσικού αερίου να αγοράζουν από κοινού αέριο. Και θέλουμε να αγοράσουμε από κοινού ένα μέρος του φυσικού αερίου που θα αποθηκεύεται, ώστε να μην αυξάνονται οι τιμές και εξαιτίας ενός ανταγωνισμού προμηθειών. Η μείωση στις τιμές φυσικού αερίου πρέπει να είναι διαρκής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να εξοικονομούμε περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη και να επιταχύνουμε δραστικά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Ξέχασε φυσικά να απαντήσει για τα 200 δις που δρομολόγησε ο ίδιος για την χώρα του, ως πακέτο στήριξης για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Ούτε αναφέρθηκε με σαφήνεια για την περιβόητη απόφαση για πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου. Είναι μια απόφαση που τελικά άφησαν οι «ηγέτες» της Ευρώπης στους αρμόδιους υπουργούς τους. ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!

Μίλησε επίσης για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και την ανάγκη της επέκτασης τους, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, τις χρειάζεται η Ευρώπη γιατί θέλει εισαγωγές. 

Μάλλον αυτά τα λόγια άκουσε και συντονίστηκε ο δικός μας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας, όπου στο συνέδριο Renewable & Storage Forum έκανε πρόταση σε Αυστρία και Γερμανία για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση. Μα πόσο συντονισμένοι πια. Ούτε να το είχαν σχεδιάσει. 

Μάλιστα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο ως συμφέρουσα περιοχή για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση και την Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες προς όφελος των λαών τους.

Ο πρωθυπουργός από την άλλη δεν υπερασπίστηκε τις δυνατότητες της χώρας μας. Σκεφτείτε μόνο, πως στις 7 Οκτωβρίου 2022 η Ελλάδα ηλεκτροδοτήθηκε στο 100% από ΑΠΕ για 5 συνεχόμενες ώρες με 3.106 μεγαβατώρες, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά. Ούτε αναφέρθηκε πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί περίπου το 46% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια, σε σχέση με την Γερμανία που καταναλώνει περίπου στο 40%.

Και το ερώτημα που τίθεται τελικά, είναι το εξής. 

Αλληλεγγύη από ποιους σε ποιους; Γιατί έτσι όπως όλα δείχνουν, πάλι εμείς θα γίνουμε αλληλέγγυοι χωρίς πακέτα στήριξης, και η Γερμανία με πακέτα στήριξης θα δεχτεί απλά την αλληλεγγύη αυτή. 

Δείξαμε "αλληλεγγύη" στους μετανάστες, είδαμε τι έχει συμβεί. Δείξαμε "αλληλεγγύη" στην Ουκρανία, να που μας στοίχισε.
Τελικά είναι όλα μονά ζυγά δικά τους.

Κανείς δεν αναφέρεται στην αυτάρκεια. 

Με λίγα λόγια, τα καλά παιδιά της Ευρώπης, θα δώσουν μέρος τις ΑΠΕ που παράγει, σε κράτη όπως η Γερμανία ή η Αυστρία, ώστε να μειώσουν εκείνοι με τη σειρά τους τις επιβαρύνσεις στους πολίτες τους, και εμείς που παράγουμε και περισσότερο εξάγουμε, θα έχουμε πολίτες με μισθό 400 ευρώ που θα πληρώνουν 500 ευρώ ρεύμα. Ωραία αλληλεγγύη, δε βρίσκετε;

Η Ευρώπη του παραλογισμού και της ανισότητας … Αυτό είναι όμως η πραγματικότητα.

Αντί να σκεφτούμε την δική μας αυτάρκεια με τέτοιο τρόπο ώστε να μη πληρώνει πάντα τα σπασμένα ο πολίτης, κάνουμε συμφωνίες για απευθείας σύνδεση με Γερμανία και Αυστρία, την ίδια ώρα που Γερμανία ανοίγει ξεχασμένα λιγνιτωρυχεία και εμείς πουλάμε στα Σκόπια τον λιγνίτη μας, κλείνοντας τα δικά μας.

Ο παραλογισμός στο απόγειο του. 

Η Ελλάδα με τα πλεονεκτήματα που έχει (ήλιο-αέρα-θάλασσα) θα μπορούσε άνετα να έχει ενεργειακή αυτάρκεια μονάχα από ΑΠΕ και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες της σε τιμή κόστους... Αν είχε κυβερνήσεις με βούληση Ελληνική.

Όπως δείχνουν όλα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε εμείς την αλληλεγγύη που διατυμπανίζουν στην Ε.Ε. και εμείς έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη. Αλληλέγγυοι σε όλους έξω από την χώρα και στους γηγενείς επιθετικοί και αδυσώπητοι.

Οι επιλογές που μας δίνονται είναι λίγες. Ή με την Ευρώπη αυτής της αλληλεγγύης, της μονόπλευρης ή με το συμφέρον των πολιτών και με τη δική μας αυτάρκεια.

Η επιλογή είναι δική μας. Μια επιλογή που πρέπει να κάνουμε σύντομα.


Σύνταξη: Καλλέργης Ηλίας

 

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΎΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ!

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ, Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!

Ε.ΣΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6980036798

Email: esy.lavriou@gmail.com

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια