ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Συνελήφθη και ομολόγησε ο εμπρηστής

 

Το κείμενο εντός των εισαγωγικών, αλιεύθηκε από το διαδίκτυο με αυτόν τον υπερσύνδεσμο.

"Στα χέρια των αρχών βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης 34χρονος ο οποίος ομολόγησε πως έβαλε τις φωτιές που έκαψαν πάνω από 6.000 στρέμματα στην Κεφαλονιά.

Στα χέρια των διωκτικών αρχών βρίσκεται από χτες το βράδυ ο εμπρηστής της Κεφαλλονιάς, ο οποίος μάλιστα ομολόγησε πως έβαλε τις τελευταίες φωτιές σε δασική έκταση στη δημοτική ενότητα Λειβαθούς, του δήμου Κεφαλονιάς, στις περιοχές Σιμωτάτα, Βλαχάτα και Φαγιάς, που έκαψαν πάνω από 6.000 στρέμματα.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, για τον 34χρονο Γ.Κ., τον οποίο συνέλαβαν για εμπρησμό από πρόθεση, υπάλληλοι του κλιμακίου της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), που είχε μεταβεί στο νησί με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη, για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αργοστολίου και της αστυνομικής διεύθυνσης Κεφαλληνίας.

Για την πυρκαγιά στην Κεφαλλονιά, είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς από την αρχή υπήρχαν ενδείξεις για εμπρησμό, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ανακριτικές αρχές είχαν στο στόχαστρο τον 34χρονο τα τελευταία δύο χρόνια και μάζευαν στοιχεία για τις δραστηριότητες του, ενώ τον παρακολουθούσαν κατά καιρούς, καθώς χαρακτηρίζεται άτομο με παραβατική συμπεριφορά και έχει κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα στο παρελθόν. Κύκλοι της Πολιτικής Προστασίας έκαναν λόγο για «σημαντική επιτυχία της ΔΑΕΕ, που τα τελευταία 2 χρόνια δείχνει αναβαθμισμένη και με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 34χρονος ομολόγησε ότι έβαλε την τελευταία φωτιά, αλλά είπε επίσης ότι έχει βάλει και άλλη φωτιά στο νησί κατά το παρελθόν, γι' αυτό εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν και σε τι άλλο εμπλέκεται.

Για τα αποτελέσματα των ερευνών ενημερώθηκε από την πυροσβεστική η αρμόδια εισαγγελική αρχή, που θα αποφανθεί για την συνέχεια, μετά την μελέτη της δικογραφίας που σχηματίζεται σε βάρος του 34χρονου."


Το θέμα των εμπρησμών δεν είναι κάτι άγνωστο ή σπάνιο για την χώρα μας Ελλάδα.
Ειδικά οι γενιές που τώρα είναι 30 - 40 χρονών, είναι βέβαιο να θυμούνται από τα παιδικά ακόμα τους χρόνια, πως κάθε καλοκαίρι εδώ και τουλάχιστον 4 δεκαετίες όλη η χώρα τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά μας, καίγεται από επιτήδειους από τους οποίους ο καθένας έχει διαφορετικό λόγο που το κάνει. Και φυσικά υπάρχουν και οι πυρκαγιές που είτε όντως είναι φυσική καταστροφή, είτε βαπτίζονται ως τέτοια.

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή στην αδελφή μας χώρα Κύπρο, η οποία ξύπνησε στη μνήμη μας τον ελληνικό όλεθρο του 2018 στο Μάτι, δηλώνουμε την ειλικρινή συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη θλίψη μας για όσους κατέληξαν μαρτυρικά και όχι μόνο στα συγκεκριμένα γεγονότα.

Σε αυτό το σημείο όμως, έρχεται το εξής θέμα για τους εμπρησμούς από πρόθεση.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εμπρηστές, είτε παραδίνονται, είτε συλλαμβάνονται έπειτα από στοιχεία. Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα.
Ποια είναι η νομική στάση που ακολουθείται στα εν λόγω εγκλήματα; Ο ποινικός κώδικας του άρθρου 264 (Νόμος 4619/2019) που αφορά το αδίκημα του εμπρησμού, δηλώνει :

1. Όποιος προξενεί πυρκαγιά, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, δ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια την πυρκαγιά από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως με τις ισχύουσες ποινές και την τακτική αποσυμφόρησης των φυλακών, οι εμπρηστές μάλλον χαϊδεύονται από τη νομοθεσία και στο διάστημα φυλάκισής τους κάνουν διακοπές, ως και να ξαναβγούν και να κάνουν τα ίδια, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για άτομα εντεταλμένα για αυτές τις καταστροφές. Το να αναφέρουμε ότι ειδικά στις δεκαετίες '90 - '00 παρατηρούσαμε κάθε καλοκαίρι μετά από μεγάλες πυρκαγιές να ξεφυτρώνουν κατοικίες και συνοικισμοί και το γεγονός ότι έπειτα από μια βαπτισμένη "φυσική καταστροφή" γέμισε η Ελλάδα με μεταλλική ασχήμια που και η ίδια η Ευρώπη τη θεωρεί ανούσια και έχει παύσει τον σχεδιασμό της, είναι αυταπόδεικτο.

Και έρχεται και το ερώτημα. Γιατί δεν ελέγχεται ποτέ η ηθική αυτουργία; Όσοι εμπρηστές έχουν συλληφθεί και παραδεχθεί το έγκλημά τους, δεν αποκαλύπτουν αυτούς που τους παρέχουν το μεροκάματο. Όμως αλήθεια, τι κέρδος μπορεί να έχει κάποιος (με εξαίρεση τον πυρομανή όπου εκεί έχουμε να κάνουμε με διαταραχή και δεν εφάπτεται το κομμάτι κέρδος) ο οποίος παραδέχεται ένα έγκλημα, εκτελεί την ποινή που του αποδόθηκε, για να βγει και να ξανακάνει τα ίδια;
Εδώ λοιπόν έχουμε ξεκάθαρο δόλο, ο οποίος όμως, δύσκολο να έρχεται αυτού καθ' εαυτού από τον ίδιο τον εμπρηστή.

Και ερχόμαστε και στο μόνιμα καίριο ζήτημα σχετικό τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με την υγεία μας.
Έχει αποδειχθεί μέσα από την ιστορία μας, ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.
Παρά όλα αυτά ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το κομμάτι της πρόληψης πυρκαγιών, είτε αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, είτε με δόλο και πάλι, αποφεύγεται να πραγματωθεί, εφόσον ο εμπρησμός είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.



Ο εθνικός πολιτικός φορέας "Ελλήνων Συνέλευσις", στις κατατεθειμένες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προγραμματικές του δηλώσεις με αρ. πρ. 6199/4.9.2015, έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα για το πυροσβεστικό σώμα και αποτυπώνεται στο άρθρο 16.0 ως εξής :

16.1. Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πολύ σημαντικός στην φύση και στο περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου. Η μορφολογία του εδάφους απαιτεί ειδικές δεξιότητες, ώστε να υπάρχει δράση σε όλα τα μέρη. Ο ρόλος του σώματος είναι να προφυλάσσει και βοηθάει τους ανθρώπους σε έκτακτες ανάγκες φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών.
16.2. Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει στην προφύλαξη της χλωρίδας της χώρας μας.
16.3. Θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες σε όλη την επικράτεια, θα αναβαθμιστούν όλα τα κέντρα πυρόσβεσης με τα πιο σύγχρονα και άρτια τεχνολογικά μέσα, όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα, αυτοκινούμενες μονάδες, παρακολούθηση μέσω ελληνικών δορυφόρων κλπ.
16.4. Η εκπαίδευση των πυροσβεστών θα είναι άρτια με τα πιο σύγχρονα μέσα και αυτοί θα καλύπτονται μισθολογικά και ασφαλιστικά από την Πολιτεία ώστε να παράσχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.

Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε πρόταση που έχει κάνει στο παρελθόν ο πρόεδρος του πολιτικού φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις", κύριος Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος έθεσε εύλογα ότι εφόσον η Ελλάδα είναι μια χώρα που πληγώνεται τακτικά από το φαινόμενο του εμπρησμού, αλλά και της ενδεχόμενης φυσικής πυρκαγιάς από ακραία καιρικά φαινόμενα, το πλέον λογικό είναι να πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση με δέντρα όπως η βελανιδιά η οποία έχει εξαιρετική αντίσταση στον αέρα και στη φωτιά, σε αντίθεση με το αγαπημένο μας, πεύκο, το οποίο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Για να πραγματωθούν φυσικά αυτά, αλλά και όλο το πρόγραμμα για την εγκαθίδρυση της δίκαιης και ίσης προς όλους τους πολίτες, Ελλήνων Πολιτείας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η διακυβέρνηση της Ελλάδος να αναληφθεί από τους Έλληνες και για αυτό υπάρχει η νομική και νόμιμη εκπροσώπησή τους στον εθνικό πολιτικό φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις".

Τα μέλη της "Ελλήνων Συνέλευσις", καλούν και προσκαλούν όλους τους Έλληνες πολίτες να έρθουν να ψηφιστούν και να ψηφίσουν τη δική τους ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ του έθνους μας και να αναλάβουμε οι ίδιοι τη διαχείριση του πλούτου και της πολιτείας μας, ώστε να τελειώνουμε με το άδικο και τους καθεστωτικούς αντιπροσώπους μας και ενωμένοι να πολεμήσουμε με όπλα τη νόηση και τη λογική, μαζί με τα απανταχού της Γαίας αδέλφια μας, τους παγκόσμιους δυνάστες.

ΜΗΝ ΑΡΓΟΥΜΕ, ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ.

Αναστασία Ιακώβου, ενεργό μέλος "Ελλήνων Συνέλευσις Λαυρεωτικής".

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΎΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ!

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ, Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!

Ε.ΣΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΙΣΩΠΙΔΟΥ 5 ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6980036798

Email: esy.lavriou@gmail.com



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια